GoPro in combinatie met een snowboard

Tegenwoordig zie je de GoPro camera’s al veel op de skipistes, maar hoe maak je nou de vetste video’s terwijl je van de berg af suist? In mijn ervaring maken de skiërs de beste footage. De reden hiervoor is dat skiërs altijd de helling afkijken en dus minder de zijkant van de piste filmen. Daarnaast zijn ze beter in staat om schokken op te vangen met het midden van hun lichaam, waardoor het beeld verloop soepeler is. Tot slot gebruikers ze standaard al skistokken, dus het is makkelijker voor ze om er een camera aan te plaatsen. Toch zijn er veel manieren waarop je met een snowboard gebruik kan maken van een GoPro en er fantastische beelden mee kan schieten.

Stok

De eerste en favoriete manier van filmen tijdens een afdaling blijft voor mij de stok. Je kan de GoPro bevestigen aan een (oude) skistok, of een speciaal ontworpen stok kopen. Een groot voordeel van een camera aan een stok is dat je alle kanten op kan filmen. Je kunt al gaande besluiten om jezelf, je vrienden of iets totaal anders te filmen.

gopro snowboard stok

Een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat voor de stok zijn:

  • Draai een keer proef met de camera “op” de stok, zodat je een mooi beeld van jezelf hebt, en  hang  hem er juist onder, zodat je een stabieler beeld hebt (kost minder kracht).
  • Zorg ervoor dat je de beelden een beetje afwisselt door de stok in verschillende posities te houden. Niemand vind een 15 minuten durende selfie interessant.
  • Je zal in het algemeen moeite hebben om het dal te filmen.

 

Helm

Een ander alternatief is het gebruik van een helm camera. Ten eerste is het gebruik van een GoPro helm een stuk minder zwaar dan de stok variant. Daarnaast kan je op deze manier wel het dal zien. Het is voor snowboarders ook een stuk natuurlijker om een helm te dragen dan een skistok. Mocht je de video’s uiteindelijk op bijvoorbeeld YouTube plaatsen, dan neem je de kijkers mee in “jouw wereld”, omdat ze exact hetzelfde perspectief hebben.

gopro snowboard helm

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan deze manier van filmen. Ten eerste schokt het hoofd veel. Ook is het moeilijk om te richten, want dan zul je zelf ook die kant op moeten kijken. Niet ideaal dus. Een goede manier om je acties te filmen is natuurlijk om allebei de manieren te gebruiken, zo kan je shots afwisselen.

 

 

Snowboard standaard

gopro snowboard board

De laatste manier de we behandelen is het maken van een standaard op het board zelf. De meningen hierover verschillen heel erg. Mocht je het willen proberen, zorg dan voor een goede hoek van de camera en een zeer stevige bevestiging. Je zal niet de eerste zijn die zijn GoPro op deze manier kwijt raakt en zuignap-systemen werken  niet voldoende. Er zijn mensen die de standaard in hun board schroeven. Let dan wel op dat je dit door iemand laat doen die er verstand van heeft, anders eindig je met een gespleten board.

 

Overige

Er zijn nog een aantal andere manieren om je camera te bevestigen, maar deze vinden wij minder geschikt. Zo kan je het bevestigen aan je borstkas, maar dan zie je waarschijnlijk alleen de zijkant van de pistes. Ook bestaat er een zogeheten “scorpion mount”, hierbij bevestig je een stok aan je harnas/rugzak. Het grootste nadeel daarvan is dat je bij elk liftje bezig bent met je cam.

Succes tijdens je wintersport!